1. Dismiss Notice
  2. GOG.com logo

    Thanks to YOUR votes, GOG.com now sells:
    - Sea Dogs - Sea Dogs: Caribbean Tales
    - Sea Dogs: City of Abandoned Ships

    Vote now to add Pirates of the Caribbean to the list!

    Dismiss Notice
  3. Under the Crossbones Podcast

    A Pirate Podcast with Interviews
    Music, Comedy and all things Pirate!

    - Episode Guide - About - Subscribe -
    - Twitter - Facebook - iTunes - Android -
    - Youtube - Fill the Coffers -

    Dismiss Notice
  4. New Horizons logo

    Quick links for PotC: New Horizons
    - Download latest version
    - Wiki - FAQ - Report bugs here
    - ModDB profile

  5. GOF logo

    Quick links for AoP2: Gentlemen of Fortune 2
    - Downloads and info
    - Historical Immersion Supermod
    - ModDB Profile

Dismiss Notice
New to the forum?
Please take a moment to read our Welcome Message and Forum Rules.

Spoiler Reanabling CHEATS aka Debugwindow in German and UK Version

Discussion in 'City of Abandoned Ships Gameplay & Tips' started by GHOSTMD, May 14, 2009.

  1. GHOSTMD

    GHOSTMD Powder Monkey

    Joined:
    Jun 13, 2007
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    Occupation:
    none
    Location:
    nowhere
    HEY MATES <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/hi.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":gday" border="0" alt="hi.gif" />

    I have played COAS now for HOURS and its really a good game. (in my opinion and for sure for others to <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/buds.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":drunk" border="0" alt="buds.gif" /> )

    Now to that what i have found out!

    I had been looking in the open Program folder of AoP 2 and i have figured out how to
    reaktivate the Debugorders in Game.

    This Tut is for all people who maybe getting tired that they get killed by NPC every 5 minutes lol.
    (depending on difficult level they have choose at the beginning)

    Now the tutorial step by step.

    1. open AoP 2 folder
    2. open engine.ini and set debugwindow = 0 to debugwindow = 1
    3. close and save the file then go into program folder
    4. open up _mod_on_off.h
    5. set betatestmode function to on (on means there Dev version of the game)
    6. close and save the file
    7. start a new Game

    Now if you hit F 11 during gameplay a windows is popping up that allows you for example to
    switch between GOD Mode.

    IMORTANT!!!!!!
    dont close the window by hitting the OK button.
    just choose your command and klick the skull to close the window.
    If you Hit OK you will be teleported directly to the City of Abandoned Ships!!!!!!!!!!!
    And this will all break up!!!!!!! Questline and so on!

    The Keys they are shown in this window are explained in the following file.
    Debugger.c (i believe)

    F10 in the window stand for GodMode on/off for example
    but there are many other buttens you can hit <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/wink.gif" style="vertical-align:middle" emoid=";)" border="0" alt="wink.gif" /> lol

    This post i have only made to get you a clue how to get CHEATS TO WORK!!!!

    CHEATING IS SOOOO BAD!!!!!!!!! lol <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":(" border="0" alt="sad.gif" />o)

    i will correct some mistakes during the next days!
    That is all what i have get in mind so far.....

    c ya around

    PS: Maybe this should be made sticky <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/wink.gif" style="vertical-align:middle" emoid=";)" border="0" alt="wink.gif" /> of course.
     
  2. Pieter Boelen

    Pieter Boelen (Not So) Old Seadog Staff Member Administrator Storm Modder Hearts of Oak Donator

    Joined:
    Nov 11, 2004
    Messages:
    66,563
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Maritime Research: Project Engineer (Analysis)
    Location:
    Wageningen, The Netherlands
    Thanks; this should be interesting for those playing the game.
    Which reminds me:

    <b>People who play this game, please let me know if this should be filed in a sticky.</b> <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/doff.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":doff" border="0" alt="doff.gif" />
     
  3. cheatnow

    cheatnow Landlubber

    Joined:
    May 8, 2009
    Messages:
    40
    Gender:
    Male
    Location:
    The HELL of OBLIVION
    i know ruind my game whit the teleport <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif" style="vertical-align:middle" emoid="xD:" border="0" alt="laugh.gif" /> <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif" style="vertical-align:middle" emoid="xD:" border="0" alt="laugh.gif" />
    needed to start new game <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/rolleyes.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":rolleyes:" border="0" alt="rolleyes.gif" />
     
  4. wildcard

    wildcard Landlubber

    Joined:
    May 12, 2009
    Messages:
    2
    wow this is great <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/smile.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":)" border="0" alt="smile.gif" />

    i have been playing around with varies .ini files to try and change it up a bit, but couldnt get the cheat/debug stuff to work <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/smile.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":)" border="0" alt="smile.gif" />
     
  5. Cylon13

    Cylon13 Super Zealot

    Joined:
    Jul 29, 2007
    Messages:
    7,066
    Gender:
    Male
    Location:
    Pandora
    <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/bow.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":bow" border="0" alt="bow.gif" /> Thank you.. when I get the game I will sure start cheating right away! <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif" style="vertical-align:middle" emoid="xD:" border="0" alt="laugh.gif" /> Like getting my accuracy skill up. <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/yes.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":yes" border="0" alt="yes.gif" />
     
  6. Eddy

    Eddy Landlubber

    Joined:
    Apr 5, 2009
    Messages:
    19
    Know that use cheats causes a large bugs quantity of game. Cheatrs are used by developers for game debugging. More shortly everyone should know that if gamer uses cheats let does not complain of bugs.
     
  7. GHOSTMD

    GHOSTMD Powder Monkey

    Joined:
    Jun 13, 2007
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    Occupation:
    none
    Location:
    nowhere
    Allright here now the complete and corrected HOW TO
    about enabling CHEATS in Age of Pirates 2 COAS


    just following the steps and you will be able to use the Debugwindow and
    the commandkeys in it.

    1. go to AoP 2 install folder and open up engine.ini
    2. in the file engine.ini search for Debugwindow = 0 and set it to Debugwindow = 1
    3. save and close the file engine.ini
    4. go to AoP2 Program folder and open up _mod_on_off.h
    5. in the file _mod_on_off.h search for:

    #define MOD_BETTATESTMODE "Off" // On -DEV version; Test - TST ver; Off - relize

    6. set in this line "Off" to "On" to force AoP2 to start in Dev version
    7. save and close the file
    8. start a new game!!!


    thats it.... now you are able to call the Debugwindow during the game by hitting the F11 button.
    any command key of the Debugwindow is explained in the file Debuger.c in AoP2 folder Program\INTERFACE
    just search in the file and you will see.....
    But of course the same informations are explained in the Debugwindow

    IMPORTANT!!!!!!!!!!!

    don `t close the Debugwindow by hitting the OK button!!!!
    just choose your Cheat and close the Window by hitting the X Button
    if you do not so and close the Debugwindow by click OK you will be directly teleported
    in the City of Abandoned Ships and this will all break up (Storyline and so on)
    REMEMBER!! ONLY CLOSE THE DEBUGWINDOW BY CLICK THE X!!!!!

    for example

    hit F11 Debugwindow is popping up
    click the Button F10 to switch between God Mode on/off
    click the X to leave the Debugwindow
    if you do so you will be invulnerable in the GAME

    THAT WORKS fine for me i have tested!!!!

    Allright thats all folks.
    hope this will help other people to!

    So long and Good Hunting <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/wink.gif" style="vertical-align:middle" emoid=";)" border="0" alt="wink.gif" />

    PS: another informaton for you folks
    it seems you have to start an new game in case the savegames won't work any longer
    of course they are loaded but you can 't walk around.... the reson is (i believe)
    some fixed commandkeys getting remapped by using the Dev version and so you MUST start a new
    game to avoid any conflicts. Another problem could be that you recognize that AoP 2 want you
    to insert the original DVD. But don `t mention it just try again to start the game!
    I do not know if this is a BUG or if this message been caused by reactivate the Debugwindow.

    SO LONG and have fun
     
  8. pimabread

    pimabread Landlubber

    Joined:
    May 15, 2009
    Messages:
    2
    I think these debug cheats are glitched can anyone confirm? btw thanks
     
  9. glyth

    glyth Landlubber

    Joined:
    May 12, 2009
    Messages:
    24
    <!--quoteo(post=320082:date=May 15 2009, 06:54 PM:name=telefunken)--><div class='quotetop'>QUOTE (telefunken @ May 15 2009, 06:54 PM) <a href="index.php?act=findpost&pid=320082"><{POST_SNAPBACK}></a></div><div class='quotemain'><!--quotec-->I think these debug cheats are glitched can anyone confirm? btw thanks<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->


    no there arnt , and aslo you can edit them to fit your needs
     
  10. pimabread

    pimabread Landlubber

    Joined:
    May 15, 2009
    Messages:
    2
    I just found out I by mistake turned on the beta part of the game that's what glitched my game lol
     
  11. jean

    jean Master Mariner Storm Modder

    Joined:
    May 22, 2008
    Messages:
    217
    Gender:
    Male
    Location:
    France
    <!--quoteo(post=320074:date=May 15 2009, 07:25 PM:name=GHOSTMD)--><div class='quotetop'>QUOTE (GHOSTMD @ May 15 2009, 07:25 PM) <a href="index.php?act=findpost&pid=320074"><{POST_SNAPBACK}></a></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Allright here now the complete and corrected HOW TO
    about enabling CHEATS in Age of Pirates 2 COAS<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->


    <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/bow.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":bow" border="0" alt="bow.gif" /> Thanks a lot mate! I saw this file but didn't know I've to press F11 <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/wacko.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":wacko:" border="0" alt="wacko.gif" /> So I straight out imported some lines from AoP (in ship.c) to get GodMode, more expérience and money <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/smile.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":)" border="0" alt="smile.gif" />)

    For savegames I got the same problem with AoP. Just have to go to options, reassign a touch (for exemple W(or Z for me)) and go back to game. It should work for AoP2 too.

    <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/boom.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":boom" border="0" alt="boom.gif" /> <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sailr.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":sail" border="0" alt="sailr.gif" />
     
  12. zorglub

    zorglub Privateer Storm Modder

    Joined:
    Sep 7, 2006
    Messages:
    774
    Gender:
    Male
    ... Playing with cheat codes isn't the best way to test a new game. <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/dp_nogd.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":ng" border="0" alt="dp_nogd.gif" />
     
  13. jean

    jean Master Mariner Storm Modder

    Joined:
    May 22, 2008
    Messages:
    217
    Gender:
    Male
    Location:
    France
    ....I promise I never even do that.....until next time <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/danse1.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":dance" border="0" alt="danse1.gif" />
     
  14. Cylon13

    Cylon13 Super Zealot

    Joined:
    Jul 29, 2007
    Messages:
    7,066
    Gender:
    Male
    Location:
    Pandora
    Sadly I must cheat because I'm a cheater. I just can't stand getting beaten up and having no money to at least get me din.. er, ship operational. <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif" style="vertical-align:middle" emoid="xD:" border="0" alt="laugh.gif" />
     
  15. Cylon13

    Cylon13 Super Zealot

    Joined:
    Jul 29, 2007
    Messages:
    7,066
    Gender:
    Male
    Location:
    Pandora
    How do I get/cheat my capabilities (P.I.R.A.T.E.S) up? <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/unsure.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":?" border="0" alt="unsure.gif" /> And how do you add ship skills and personal skills? I'm not getting enough of them when making all my skills to 100 to get perk like things. <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/unsure.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":?" border="0" alt="unsure.gif" />
     
  16. cheatnow

    cheatnow Landlubber

    Joined:
    May 8, 2009
    Messages:
    40
    Gender:
    Male
    Location:
    The HELL of OBLIVION
    <!--quoteo(post=320396:date=May 17 2009, 09:40 AM:name=Deep One)--><div class='quotetop'>QUOTE (Deep One @ May 17 2009, 09:40 AM) <a href="index.php?act=findpost&pid=320396"><{POST_SNAPBACK}></a></div><div class='quotemain'><!--quotec-->How do I get/cheat my capabilities (P.I.R.A.T.E.S) up? <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/unsure.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":?" border="0" alt="unsure.gif" /> And how do you add ship skills and personal skills? I'm not getting enough of them when making all my skills to 100 to get perk like things. <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/unsure.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":?" border="0" alt="unsure.gif" /><!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
    compabilities i don't know but the personal and ship skills i know
    you need to remove points from the skill that is 100 near abou 70 and than refull it to 100 <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/buds.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":drunk" border="0" alt="buds.gif" /> <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/buds.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":drunk" border="0" alt="buds.gif" />
    sorry for my bad english i am dutch <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif" style="vertical-align:middle" emoid="xD:" border="0" alt="laugh.gif" />
     
  17. Captain Hawk

    Captain Hawk Landlubber Storm Modder

    Joined:
    Aug 2, 2005
    Messages:
    338
    <!--quoteo(post=320396:date=May 17 2009, 11:40 AM:name=Deep One)--><div class='quotetop'>QUOTE (Deep One @ May 17 2009, 11:40 AM) <a href="index.php?act=findpost&pid=320396"><{POST_SNAPBACK}></a></div><div class='quotemain'><!--quotec-->How do I get/cheat my capabilities (P.I.R.A.T.E.S) up? <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/unsure.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":?" border="0" alt="unsure.gif" /> And how do you add ship skills and personal skills? I'm not getting enough of them when making all my skills to 100 to get perk like things. <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/unsure.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":?" border="0" alt="unsure.gif" /><!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
    Hello <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/hi.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":gday" border="0" alt="hi.gif" />
    Go to Program/characters and open RPGUtilite
    Near end of file you see

    case "Adventurer":
    ch.perks.list.IronWill = "1";
    SetSPECIAL(ch, 10,10,10,10,10,10,10);

    break;

    I have edited Peter Blood P:I:R:AT:modding:S all to 10 <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif" style="vertical-align:middle" emoid="xD:" border="0" alt="laugh.gif" />
     
  18. GHOSTMD

    GHOSTMD Powder Monkey

    Joined:
    Jun 13, 2007
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    Occupation:
    none
    Location:
    nowhere
    <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/hi.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":gday" border="0" alt="hi.gif" /> folks

    maybe i have found a problem with using the Godmode cheat in AoP 2

    i have played around a while with beeing invulnerable in game..... the levelup from 1 to 2 comes
    but after i had killed all people they attack me i wasn 't able to choose new perks.... in case i did not
    earn any points for it.... hm maybe you do not get some points in the first level up
    but i don 't think so..... so maybe using the cheats will break up char level system from AoP 2

    if anyone recognize the same prob tell me please
     
  19. Cylon13

    Cylon13 Super Zealot

    Joined:
    Jul 29, 2007
    Messages:
    7,066
    Gender:
    Male
    Location:
    Pandora
    <!--quoteo(post=320406:date=May 17 2009, 01:59 PM:name=Captain Hawk)--><div class='quotetop'>QUOTE (Captain Hawk @ May 17 2009, 01:59 PM) <a href="index.php?act=findpost&pid=320406"><{POST_SNAPBACK}></a></div><div class='quotemain'><!--quotec--><!--quoteo(post=320396:date=May 17 2009, 11:40 AM:name=Deep One)--><div class='quotetop'>QUOTE (Deep One @ May 17 2009, 11:40 AM) <a href="index.php?act=findpost&pid=320396"><{POST_SNAPBACK}></a></div><div class='quotemain'><!--quotec-->How do I get/cheat my capabilities (P.I.R.A.T.E.S) up? <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/unsure.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":?" border="0" alt="unsure.gif" /> And how do you add ship skills and personal skills? I'm not getting enough of them when making all my skills to 100 to get perk like things. <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/unsure.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":?" border="0" alt="unsure.gif" /><!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
    Hello <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/hi.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":gday" border="0" alt="hi.gif" />
    Go to Program/characters and open RPGUtilite
    Near end of file you see

    case "Adventurer":
    ch.perks.list.IronWill = "1";
    SetSPECIAL(ch, 10,10,10,10,10,10,10);

    break;

    I have edited Peter Blood P:I:R:AT:modding:S all to 10 <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif" style="vertical-align:middle" emoid="xD:" border="0" alt="laugh.gif" />
    <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

    <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/bow.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":bow" border="0" alt="bow.gif" /> Thanks. <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/bow.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":bow" border="0" alt="bow.gif" />

    Now, another question.. how do I force the starting location to be somewhere in a pirate port? I had one new game with such location and when I tried again I only got english ports. I'm not very fond of working for countries.. but for pirates.. any time! <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif" style="vertical-align:middle" emoid="xD:" border="0" alt="laugh.gif" />

    Also those sails seem to be sometimes changing when you buy a new ship. Someone here said about changing sails manually but I can't seem to find the changing button anywhere. <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/unsure.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":?" border="0" alt="unsure.gif" />
     
  20. does anyone know what line I have to modify in RPGUtilite.c to change my starting skill points,perk points and such?
     

Share This Page