1. Dismiss Notice
  2. GOG.com logo

    Thanks to YOUR votes, GOG.com now sells:
    - Sea Dogs - Sea Dogs: Caribbean Tales
    - Sea Dogs: City of Abandoned Ships

    Vote now to add Pirates of the Caribbean to the list!

    Dismiss Notice
  3. Under the Crossbones Podcast

    A Pirate Podcast with Interviews
    Music, Comedy and all things Pirate!

    - Episode Guide - About - Subscribe -
    - Twitter - Facebook - iTunes - Android -
    - Youtube - Fill the Coffers -

    Dismiss Notice
  4. New Horizons logo

    Quick links for PotC: New Horizons
    - Download latest version
    - Wiki - FAQ - Report bugs here
    - ModDB profile

  5. GOF logo

    Quick links for AoP2: Gentlemen of Fortune 2
    - Downloads and info
    - Historical Immersion Supermod
    - ModDB Profile

Dismiss Notice
New to the forum?
Please take a moment to read our Welcome Message and Forum Rules.

Need Help Some Questions about POTC: NH Modding Tutorial?

Discussion in 'POTC Build Mod' started by pirateking, Feb 2, 2017.

  1. pirateking

    pirateking Freebooter

    Joined:
    Jun 9, 2011
    Messages:
    330
    Gender:
    Male
    Location:
    Austria
    Hello Guys!

    I have some Question about POTC:NH Modding Tutorial.

    Is there anywhere a good easy understanding Modding Tutorial for:

    * Adding/Import new POTC Charakter
    * Adding/Import new Weapons and Items
    * Adding new Pirate Jolly Roger Black Flag

    CU
    Pirate King
     
  2. Pieter Boelen

    Pieter Boelen (Not So) Old Seadog Staff Member Administrator Storm Modder Hearts of Oak Donator

    Joined:
    Nov 11, 2004
    Messages:
    65,693
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Maritime Research: Project Engineer (Analysis)
    Location:
    Wageningen, The Netherlands
    @pirateking: The tutorials that exists can be found here: Tools, Tutorials and Information | PiratesAhoy!
    Also in the "Documentation" folder in your main game folder.

    If you have specific questions, you can always ask.

    Of course none of this covers "learning graphical/modeling skills".
    That is not game-specific and you can find plenty of general tutorials and/or YouTube videos on the internet for that.

    That one is slightly tricky, specifically because flags come in entire rows.
    Adding just one flag doesn't really work with the system.
     
  3. Grey Roger

    Grey Roger Sea Dog Staff Member Storm Modder

    Joined:
    Feb 12, 2007
    Messages:
    5,725
    You can't add a new Pirate flag anyway, unless we arrange for a new row to be active. All slots in the current five rows are full, so you'd need to replace, not add, a Pirate flag.
     
  4. pirateking

    pirateking Freebooter

    Joined:
    Jun 9, 2011
    Messages:
    330
    Gender:
    Male
    Location:
    Austria
    :D So will replace the Black Blank Flag in the Last row.
     
  5. Grey Roger

    Grey Roger Sea Dog Staff Member Storm Modder

    Joined:
    Feb 12, 2007
    Messages:
    5,725
    I'm not sure off-hand what it's for, but that position can't be used. You'll note that each row has a blank black area at the end; if that were usable, we'd have used them. ;)
     
  6. pirateking

    pirateking Freebooter

    Joined:
    Jun 9, 2011
    Messages:
    330
    Gender:
    Male
    Location:
    Austria
    I have seen a Black Flag with no Desgin i thing i will use that.

    Did i understand right? I dont can add a new Pirate Flag because it is close.
    I can only replace one of the Flag in the 5 Rows.?
     
  7. Grey Roger

    Grey Roger Sea Dog Staff Member Storm Modder

    Joined:
    Feb 12, 2007
    Messages:
    5,725
    There are five files of pirate flags, one for each row. They're all full. That is why you can't add a new flag, you can only replace an existing one.

    There is a plain black Pirate flag. It's the third one in "pirtflg4.tga.tx". That works out as flag 23. If you look through "initModels.c", you'll find several characters who use that flag, so if you replace it with yours, they'll all use your flag as well.

    If you replace the Moorish flag which is the third one in "pirtflg5.tga.tx", you won't have that problem. That would be flag 30 in "initModels.c", and as no current character uses pirate flag 30, no other character will get your flag.

    Of course, it's only important when you start a new Free Play game. You can generally change your flags to suit yourself when you're choosing your character, so if you start a game with one of those other characters who would normally use the plain black flag and who now gets your flag, you can choose one of the others before starting the game. So you don't have to play as Horatio Hornblower with a straw hat pirate flag. xD
     
  8. Pieter Boelen

    Pieter Boelen (Not So) Old Seadog Staff Member Administrator Storm Modder Hearts of Oak Donator

    Joined:
    Nov 11, 2004
    Messages:
    65,693
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Maritime Research: Project Engineer (Analysis)
    Location:
    Wageningen, The Netherlands
    The transparent spot at the far right is absolutely required by the Different Flags system.
    If you put a visible flag there, I think it'll always show and mess things up big time.
    So indeed that one is not usable.

    Extra point: Some of the pirate flags are available for random pirates and some are not.
    If I recall, the two last columns in each row are locked out so they aren't used by any random NPCs.
     
  9. pirateking

    pirateking Freebooter

    Joined:
    Jun 9, 2011
    Messages:
    330
    Gender:
    Male
    Location:
    Austria
    Hm which transparent spot at the far right did you mean?

    Ok thanks for the Extra Point
     
  10. Pieter Boelen

    Pieter Boelen (Not So) Old Seadog Staff Member Administrator Storm Modder Hearts of Oak Donator

    Joined:
    Nov 11, 2004
    Messages:
    65,693
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Maritime Research: Project Engineer (Analysis)
    Location:
    Wageningen, The Netherlands
    The one you probably don't see because it's transparent! :rofl

    It is there though. If there are 6-7 flags next to each other (can't remember the number now),
    there is one additional spot to the right of those which is transparent on purpose.
     
  11. pirateking

    pirateking Freebooter

    Joined:
    Jun 9, 2011
    Messages:
    330
    Gender:
    Male
    Location:
    Austria
    Ok. I will see!
     
  12. Grey Roger

    Grey Roger Sea Dog Staff Member Storm Modder

    Joined:
    Feb 12, 2007
    Messages:
    5,725
    If you're using Photoshop, switch from showing Layers to showing Channels. One of the channels is the Alpha channel, which determines which parts of the image are transparent. If you do that to a flag texture file, you'll see that almost all the row in the Alpha channel is white, but the part at the right is black. That makes the right-most part, i.e. the pure black piece, transparent in the game.

    There are 7 valid flags in a row. That brings up another point - even if replacing that black patch with your flag didn't break the game, it wouldn't do you any good because the numbering system for flags assumes 7 flags to a row and won't look at that 8th position. So if you put a flag there, you'll either see it in places you don't want to see it, or you won't see it at all.
     
  13. pirateking

    pirateking Freebooter

    Joined:
    Jun 9, 2011
    Messages:
    330
    Gender:
    Male
    Location:
    Austria
    Hello Guys!

    I should know which Flag Postion can i replace so that only my Monkeys D. Ruffy Charakter has this Pirate Flag.
    Please van you Tell me that.

    Cu Pirateking
     
  14. Pieter Boelen

    Pieter Boelen (Not So) Old Seadog Staff Member Administrator Storm Modder Hearts of Oak Donator

    Joined:
    Nov 11, 2004
    Messages:
    65,693
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Maritime Research: Project Engineer (Analysis)
    Location:
    Wageningen, The Netherlands
    One of the last two flags in any row, if I remember correctly.

    @Grey Roger: Did you not add a bunch of blank flag textures to the personal flags?
    Maybe the same could be done for the Pirate ones?

    @pedrwyth: If I recall, you made some changes to what pirate flags are used in the game a while back.
    Do you remember exactly what you did back then?
    Specifically, do you remember if the newer rows are set to be used in random encounters at all?
     
  15. pedrwyth

    pedrwyth Privateer Storm Modder

    Joined:
    Jan 8, 2015
    Messages:
    601
    Gender:
    Male
    This is what was discussed and is set up at the moment

    Included in Build - Flags: Additional Personal and Pirate Flags | Page 11 | PiratesAhoy!.

    A new row (once enabled) would not be randomly selectable when added but with this additional row of textures the old excluded row would then be in an effectively expanded green area unless another one (ie -3 ) is added to the exclusion in GetPirateFlag.
    So to do that you would need to change
    Code:
    ntex = rand(PIRATEFLAGS_TEXTURES_QUANTITY - 2);
    in Programs/battleinterface/flags.c to

    Code:
    ntex = rand(PIRATEFLAGS_TEXTURES_QUANTITY - 3); //PW disable last two rows for random selection
    That should remove the last two rows from random selection.


    If it is wanted for the new flags to be available as random selections simplest would be to rename all the existing flags and crests etc in the current last row to be the next row and slot in a new row before it - then the numbering in GetPirateFlag would just keep the last line excluded.


    Clear enough?
     
    Last edited: Feb 2, 2017
    Pieter Boelen likes this.
  16. Pieter Boelen

    Pieter Boelen (Not So) Old Seadog Staff Member Administrator Storm Modder Hearts of Oak Donator

    Joined:
    Nov 11, 2004
    Messages:
    65,693
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Maritime Research: Project Engineer (Analysis)
    Location:
    Wageningen, The Netherlands
    Brilliant; Thanks, @pedrwyth! :cheers

    In that case, perhaps @Grey Roger could add one extra row of "blank" pirate flags.
    Then it's easier to add some extra for personal use.
     
  17. pirateking

    pirateking Freebooter

    Joined:
    Jun 9, 2011
    Messages:
    330
    Gender:
    Male
    Location:
    Austria
    Cool.
    But for me Projekt i will replace one of the Exit Flag (Flag27),
    because the Flag should be a no Random Flag!

    @Grey Roger Pleace let me know if you add the Strawhat Flag
    into the new Flag Row! So then place but it on the Position
    which is Block.

    Update Lineup:
    If i know to Adding/Import new Weapons i will add 2 new Katanas.
    I plan to make 2 copys of the Katana and add it to Game more Details
    you will see if i know the Wortk. The 2 New Katanas would be very Rare
    Swords which can only buy in Pirates Stores.
     
    Last edited: Feb 3, 2017
  18. pirateking

    pirateking Freebooter

    Joined:
    Jun 9, 2011
    Messages:
    330
    Gender:
    Male
    Location:
    Austria
    Hello Guys!
    I have a Problem with me Onepiece Flag Mod Work.

    The Probleme is that me ship has only Pirate Flag Not 3 three Fags.
    Tomorro i Upload me Modwork files.
     
  19. Pieter Boelen

    Pieter Boelen (Not So) Old Seadog Staff Member Administrator Storm Modder Hearts of Oak Donator

    Joined:
    Nov 11, 2004
    Messages:
    65,693
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Maritime Research: Project Engineer (Analysis)
    Location:
    Wageningen, The Netherlands
    The number of flags depends on the ship. Some ships have only one.

    Alternatively, if the pennant texture is transparent, you'll also seem to be missing some flags.
     
  20. pirateking

    pirateking Freebooter

    Joined:
    Jun 9, 2011
    Messages:
    330
    Gender:
    Male
    Location:
    Austria
    Ah ok!
    I use the Wicked Wench for my characters,
    And at the ship I have only one flag above!

    Please can you check me Work.
    Thanks CU

    Pirate king
     

    Attached Files:

    Last edited: Feb 6, 2017

Share This Page